Eksportbarometer rammer i fjerde kvartal 2022 det hidtil laveste niveau, og for første gang indikerer indekset reelt pessimisme blandt de danske eksportvirksomheder.
Ordrebøgerne en blevet tyndere, og også i den kommende tid, forventer de danske eksportvirksomheder, at ordreindgangen vil blive lavere. Det er ikke umiddelbart opskriften på eksportvækst, og de faktorer er da også en stor del af forklaringen på, at Eksportbarometer for fjerde kvartal dykker til 49, hvilket indikerer pessimisme blandt eksportvirksomhederne.
”50 indikerer et neutralt niveau, og for første gang er vi kommet under 50 og er dermed i negativt territorie. Det vidner altså om, at der er en krise under opsejling, fordi renterne er steget, og priserne er steget meget, og det rammer forbrugernes købekraft. Det er formentlig derfor, vi ser, at virksomhederne signalerer her, at der er en vending i gang,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.
Råvaremangel aftager
Dykker man ned i rapporten, er det særligt værd at hæfte sig ved, at langt færre virksomheder oplever problemer med råvaremangel sammenlignet med andet og tredje kvartal i år. Hvad der umiddelbart ligner en positiv udvikling, er dog ikke entydigt på et positivt grundlag, hvilket barometerindekset altså også vidner om.
Det er en kombination af fyldte varelagre og en afmatning på markederne, der betyder, at der ikke længere er den samme rift efter og dermed knaphed på råvarer.
”Vi ser i undersøgelsen, at virksomhederne har færre ordrer i bogen end for tre måneder siden, og de forventer færre ordrer, de kommende tre måneder, så det hænger rigtig godt sammen med, at efterspørgslen efter råvarer er faldende. Og det er også det, vi hører, at det går ok, men kigger vi lidt længere frem, ser det svært ud,” siger Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations i Danish Export.
Tvivl om tysk recession
Ser man på eksportmarkeder, er der også over stort set hele linjen sket et fald i forventningerne.
”I forhold til sidste undersøgelse er det over en bred kam, at virksomhederne mener, at efterspørgslen vil falde. Der er mere pessimisme i Europa og især Skandinavien end for eksempel USA og de andre fjernmarkeder. Det skyldes måske, at der er blandede signaler fra Tyskland om en potentiel recession. Man forventer, at de kan gå i recession på grund af de høje energipriser og den svære situation, de er i i Tyskland, men vi ser også målinger, hvor industrien er lidt mere optimistisk end for et par måneder siden. Det ser svært ud, men de tror ikke, at det går helt så galt i nærmeste fremtid, som man måske troede for et par måneder siden,” siger Halldor Halldorsson.
Krisen er ikke ovre
De danske eksportvirksomheder har gennem de seneste års gentagne kriser vist stor robusthed og agilitet, og dermed står eksportdanmark som helhed fortsat stærkt, selv om Eksportbarometeret altså lige nu tegner et billede af en bølgedal. Og med markante styrkepositioner inden for blandt andet bæredygtighed og den grønne omstilling, er virksomhederne klar til at erobre markedsandele og skabe vækst for Danmark. Men meget tyder på, at virksomhederne må stå igennem krisen lidt endnu, inden det for alvor lysner.
”Jeg havde faktisk ventet, at vi ville få en måling, som var endnu længere nede, og hvor pessimismen ville være større. Så den krise, vi ser for os, er måske forsinket en lille smule. Men jeg er ret sikker på, at den kommer. Inflationen er meget høj, og centralbankerne skal have inflationen ned. Det er derfor, de har sat renterne op, og renterne slår i gennem med lidt forsinkelse, hvilket er det, vi ser i øjeblikket. Men der er en krise på vej. Det tror jeg godt, vi kan sige,” siger Niels Rønholt.
Har du brug for mere viden om Eksportbarometer eller spørgsmål til specifikke målinger, eller er du interesseret i et blive en del af Eksportbarometerpanelet, er du meget velkommen til at kontakte os.
Mette Kristensen
PR & Communications Consultant
Danish Export Association
mek@danishexport.dk
+ 45 28 85 64 30