For første gang er Eksportbarometerindekset så lavt, at man reelt kan tale om neutrale forventninger for de danske eksportvirksomheder. Ordrebøgerne er tynde og priserne er på himmelflugt, viser målingen, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag.
Dugfriske data fra Eksportbarometer tegner et noget mat billede af temperaturen i dansk eksport netop nu. Spørgeskemaundersøgelsen, der er foretaget blandt 350 virksomhedsledere, giver den hidtil mest pessimistiske måling, idet barometeret for tredje kvartal 2022 lander på 51.
”Barometeret falder fra 54 i andet kvartal til 51 i tredje, hvilket for mig indikerer neutralt niveau. Så optimismen er væk, men heldigvis ser vi ikke pessimisme endnu,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.
Især én faktor en med til at trække indekset nedad.
”Ordrebogen begynder at se lidt tyndere ud, og det er også det, virksomhederne fortæller os. Formentlig fordi man er i gang med at sætte priserne op, og det rammer efterspørgslen, og det tror jeg, vi kommer til at se mere af i den kommende tid,” siger Niels Rønholt.
Næsten halvdelen af virksomhederne oplever fortsat, at markedspriserne på deres produkter stiger meget.
Ligesom i den seneste måling, svarer omkring ni ud af ti virksomheder, at de er påvirkede af krigen i Ukraine. Det er blandt andet højere råvarepriser og råvaremangler, der især spænder ben for virksomhederne. Men selv om andelen af virksomheder, der er påvirket af råvaremangel, er faldet fra 48 til 38 procent og andelen af virksomheder, der oplever højere råvarepriser er faldet fra 74 til 66 procent, er barometerindekset altså for nedadgående.
”Råvarepriser og råvaremangel er kun én af udfordringerne. Det er stadig en udfordring, selvom den er faldende. Men sådan noget som energipriser er en stadig større udfordring, som belaster økonomien og omkostningerne ret massivt i virksomhederne,” siger Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations i Danish Export Association.
Han ser samtidig gode muligheder for, at der nu bliver løst lidt op for nogle af udfordringerne i logistikkæderne.
”Vi hører, at det begynder at flyde bedre ud af Kina. Dels fordi fabrikkerne ikke er lukkede, men også fordi hele logistikken flyder bedre end tidligere. Så jeg tror, at det betyder meget i forhold til de udfordringer, der har været,” siger Halldor Halldorsson.
Et marked, der lige nu kan give potentielle problemer for virksomhederne, er Kina, hvor indrejseforbud, spændinger omkring Taiwan og landets forhold til Rusland, er blandt nogle af de faktorer, som skaber usikkerhed og rent logistiske problemer. Omkring halvdelen af virksomhederne i Eksportbarometer har samhandel med Kina, og af dem svarer 18 procent, at de lige nu har udfordringer med samhandlen, mens 17 procent forventer at få det i løbet af de næste par år.
”Jeg havde forventet et højere tal. Dels fordi man på grund af pandemien og den politik, Kina har ført, ikke har kunnet komme ind til sine fabrikker eller sine leverandører. Og dels hele den geopolitiske situation, som der er i øjeblikket, som giver nogle risici. Så jeg havde egentlig forventet, at der var flere, der ville betragte det som en risikofaktor at få produceret i Kina,” siger Halldor Halldorsson.
Ser man yderligere nogle måneder frem, venter en Eksportbarometermåling i december. Her skal vi nok ikke forvente, at optimismen er blevet større – tværtimod.
”Jeg tror, det kommer til at falde yderligere, desværre. Vi har en prognose om, at vi ser ind i en recession både i Europa og USA. En mild en af slagsen, heldigvis, men om ikke andet en recession. Så jeg tror, at ordrebøgerne bliver tyndere, og problemerne med mangel på arbejdskraft og mangel på råvarer så også bliver mindre,” forudser Niels Rønholt.
Har du brug for mere viden om Eksportbarometer eller spørgsmål til specifikke målinger, eller er du interesseret i et blive en del af Eksportbarometerpanelet, er du meget velkommen til at kontakte os.
Mette Kristensen
PR & Communications Consultant
Danish Export Association
mek@danishexport.dk
+ 45 28 85 64 30