Der er fortsat optimisme at spore, når 250 danske eksportvirksomheder bliver spurgt til eksportudsigterne her og nu. Men krigen i Ukraine har sat handelsrestriktioner på dagsordenen igen. Det viser den sjette rapport fra Eksportbarometer, som Jyske Bank og Danish Export Association står bag.
Eksportbarometer, der hvert kvartal giver en indikator på, hvordan det går med dansk eksport, fremlægger nu sjette måling. Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, har igen analyseret på tallene, og optimismen fra de to sidste målinger fortsætter.
”Indikatoren rammer igen tallet 56. Virksomhederne er således fortsat positive, når de vurderer på eksportsituationen i dag. Det bunder i, at den globale økonomi er i en opsvingsperiode og har været det siden, vi fik økonomierne genåbnet i første halvdel af 2021. Men det er klart, at situationen meget hurtigt kan ændre sig helt afhængig af konsekvenserne af krigen i Ukraine,” siger Niels Rønholt.
I den sjette måling svarer 22 procent, at handelsrestriktioner er en af de største trusler mod deres eksport her og nu.
Undersøgelsen er gennemført op til og under Ruslands invasion af Ukraine, og selvom kun 1 procent af Danmarks vareeksport går til Rusland, tyder resultaterne på, at mange allerede tidligt blev bekymrede for konsekvenserne. I den sjette måling svarer 22 procent, at handelsrestriktioner er en af de største trusler mod deres eksport her og nu.
”Sidste gang var tallet 7 procent, og det er første gang, at så mange nævner handelsrestriktioner som en trussel. Jeg er sikker på, at det handler om krigen i Ukraine, som i yderste konsekvens kan føre til store stigninger i energipriserne og usikkerhed omkring energiforsyningen,” forklarer Niels Rønholt.
En af de virksomheder, der mærker krigen, er trappeproducenten Dolle, der holder til i Frøstrup:
”Alt stiger, alt mangler. Jeg har aldrig oplevet noget lignende end den situation, vi står i nu. Jeg tænker slet ikke corona mere – det er krigen, priserne, forsyningskæderne, energi og medarbejderknapheden. Det er utroligt, at vi skal kæmpe på alle fronter samtidig,” siger direktør François Grimal.
Dolle producerer trappe-, gelænder- og terrasseløsninger og sælger primært til byggemarkedskæder og tømmerhandler i en lang række lande. Mere end 90 procent af omsætningen kommer fra eksport til især Frankrig og Tyskland, og virksomheden er verdens største producent af loftstrapper.
”Det værste er, at de fleste udfordringer er uden for vores kontrol, så vi kan ikke gøre meget andet end at reagere. Vi fokuserer på at være tæt på vores leverandører og kunder, så vi kan sikre os, at de prioriterer os,” siger François Grimal.
Manglen på råvarer og arbejdskraft træder også fortsat frem i tallene for sjette måling i Eksportbarometer, selvom tallene bevæger sig lidt nedad. 56 procent nævner råvarer som noget, de mangler, mens det tal var 64 procent ved sidste måling. 33 procent nævner arbejdskraft som en trussel, hvilket er lidt lavere end sidst.
”Vi kan se, at forsyningskæderne globalt er begyndt at flyde lidt bedre. Mikrochips har fx været en mangelvare, og her er situationen blevet lidt bedre igen. Det er lidt overraskende, at virksomhederne vurderer manglen på arbejdskraft lavere. Jeg ville forvente, at jo længere hen vi kom i opsvinget, jo større mangel ville vi opleve. En forklaring kan være, at der er frigjort hænder ift. vaccine- og testsituation – så det letter måske lidt på den konto,” siger Niels Rønholt.
Har du brug for mere viden om Eksportbarometer eller spørgsmål til specifikke målinger, eller er du interesseret i et blive en del af Eksportbarometerpanelet, er du meget velkommen til at kontakte os.
Mette Kristensen
PR & Communications Consultant
Danish Export Association
mek@danishexport.dk
+ 45 28 85 64 30