Danske eksportvirksomheder udviser forsigtig optimisme. Det viser den nyeste måling fra Eksportbarometer for fjerde kvartal 2023. Der er dog markante forskelle på, hvordan store og små virksomheder ser på fremtiden.
Selv om 2023 har budt på en del rentestigninger, er luften ikke gået af ballonen, når man spørger de danske eksportvirksomheder.
Jyske Bank og Danish Export Associations Eksportbarometer for fjerde kvartal 2024 lander på 52, hvilket viser forsigtig optimisme. Barometerindekset er uændret i forhold til både andet og tredje kvartal. Det indikerer en mild optimisme blandt virksomhederne.
”Det er en positiv overraskelse, at barometeret ikke viser en mere tydelig tendens nedad, selv om vi har de højere renter. Tilsyneladende er virksomhederne meget modstandsdygtige. I hvert fald er den ordrebog, de har, modstandsdygtig over for de høje renter. Og vi ser jo også, i hvert fald nogle steder, at forbrugerne stadig er rimeligt godt kørende, selv om renterne er høje,” siger cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt.
Store virksomheder er mest optimistiske
I undersøgelsen svarer 65 procent af virksomhederne, at de forventer at generel afmatning på grund af de højere renter vil påvirke eksporten i det kommende kvartal. Alligevel er der tilsyneladende en vis tro på fremtiden over en bred kam.
Men sorterer man efter virksomhedsstørrelse, er det et noget andet billede, der viser sig. Mens de største virksomheder med mere end 250 medarbejdere ligger helt oppe på indeks 57 og altså er ganske positive, ser det noget anderledes ud for de mindre. Virksomheder med 1-9 og med 50-249 medarbejdere rammer de 52, som også er det generelle barometerindeks, mens gruppen af virksomheder med 10-49 medarbejdere ikke kommer højere end 48, hvilket indikerer svag pessimisme.
”Jeg tror, at de store virksomheders optimisme hænger sammen med, at de er mere globale og dermed relativt mindre eksponeret mod Europa og Skandinavien end de mindre virksomheder. Europa og Skandinavien er de steder, hvor man er hårdest ramt af de højere renter, især Norge og Sverige. Men danske virksomheder er også ramt af, at valutaerne er svage. Det tror jeg er det, der gør sig gældende for de mindre virksomheder, og derfor pessimismen faktisk pibler lidt frem der,” siger Niels Rønholt.
Priserne falder fortsat
Endelig er der tegn på, at priserne er i gang med at falde på markederne. 30 procent af virksomhederne svarer, at de oplever faldende salgspriser. I tredje kvartal gjorde det sig gældende for 25 procent.
”Det er selvfølgelig både godt og skidt for virksomheder at skulle sætte priserne ned. Er det fordi, man har fået lavere priser fra sin leverandør og kan sende dem videre til kunderne, er det jo fedt nok. Er det fordi man får en lavere indtjening på sit produkt ved at sætte priserne ned, er det selvfølgelig lidt en anden historie. Men i hvert fald er det her meget spændende, og set fra min stol som økonom er det meget spændende at se, hvordan den her prisdynamik kommer til at blive, fordi det kommer til at betyde meget for renteudviklingen det næste års tid,” siger Niels Rønholt, som forudser, at barometeret godt kan komme til at falde mere i begyndelsen af 2024.
Eksportbarometer har ligget ganske stabilt gennem 2023. Efter at have åbnet året med indeks 54, har det ligget på 52 i tre kvartaler i træk. Første måling i 2024 udkommer i begyndelsen af marts.
Har du brug for mere viden om Eksportbarometer eller spørgsmål til specifikke målinger, eller er du interesseret i et blive en del af Eksportbarometerpanelet, er du meget velkommen til at kontakte os.
Mette Kristensen
PR & Communications Consultant
Danish Export Association
mek@danishexport.dk
+ 45 28 85 64 30